Hersenen en Voeding

  • voeding

Hoe belangrijk is gezonde voeding voor de hersenen?

Onze hersenen gebruiken 20% van onze energie. Dus als je 1600 kilocalorieën per dag eet, gebruiken je hersenen daarvan 320 kilocalorieën. Als je minder kilocalorieën eet dan dat je dagelijks nodig hebt, functioneren je hersenen minder goed.

Misschien herken je dit wel? Als je moe bent, heb je minder concentratie en laat je geheugen je in de steek. Alle redenen om goed voor je hersenen te zorgen. Je hersenen hebben dus goede en voldoende voeding nodig om optimaal te kunnen functioneren.

Welke voeding is goed voor onze hersenen?

Vette vis en noten

Om onze hersenen goed te laten werken zijn onverzadigde omega 3 vetzuren noodzakelijk. Een tekort aan onverzadigde omega 3 vetzuren leidt tot minder concentratie en meer vergeetachtigheid.

Onverzadigde omega 3 vetzuren halen wij uit onze voeding. Deze vetzuren komen voor in vette vis zoals haring, makreel, sardine, zalm en ansjovis. Het Voedingscentrum adviseert om een keer per week vette vis te eten.

(lees verder onder de afbeelding)

haring met tomaat en rucola

Ook noten bevatten onverzadigde vetzuren. Walnoten bevatten de meeste onverzadigde omega 3 vetzuren.

Noten bevatten veel kilocalorieën. Dagelijks 25 gram noten is voldoende om de hersenen de vetten te geven die ze nodig hebben. En met 25 gram noten per dag houd je het aantal kilocalorieën dat je eet in de hand.

Vitamine B

Onze hersenen hebben het vitamine B-complex nodig voor de zenuwcellen. Vooral vitamine B1, B6, B11 en B12 zijn onmisbaar voor de hersenen.

Vitamine B1

Vitamine B1, oftewel thiamine komt voor in brood en graanproducten, aardappelen, groente, vlees en vleeswaren, melk en melkproducten.

Het syndroom van Korsakov kan het gevolg zijn van een tekort aan vitamine B1. Het syndroom van Korsakov is een blijvende geheugenstoornis. Een tekort aan vitamine B1 is meestal een gevolg van niet gevarieerd eten en overmatig alcoholgebruik.

Overmatig alcoholgebruik is sowieso niet aan te raden. Het kan leiden tot bewusteloosheid en onherstelbare vernietiging van hersencellen. Daarnaast heeft alcohol een negatief effect op het slaappatroon.

Vitamine B6

Vitamine B6 zit in vlees, eieren, vis, brood en graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groente, melk, melkproducten en kaas.

Vitamine B11

Zwangere vrouwen krijgen het advies om vitamine B11, foliumzuur, te slikken om een open ruggetje (spina bifida) bij het kind te voorkomen. Foliumzuur draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel, dat vanaf dag 1 wordt aangelegd.

Groenten, vooral de groene soorten, volkorenproducten, brood, vlees en zuivel bevatten vitamine B11.

Vitamine B12

Vitamine B12, cobalamine, is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel

Alleen in dierlijke producten, zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren bevatten vitamine B12. Voor vegetariërs, maar zeker voor veganisten is het belangrijk om vitamine B12 supplementen te gebruiken. Ook mensen die voor een maagverkleining hebben gekozen, krijgen het advies om supplementen vitamine B12 te gebruiken. 

(de tekst gaat verder onder de afbeelding)

Mineralen

Voor een goede werking van de hersenen zijn de mineralen zink, jodium en ijzer nodig. Een kind in de groei ontwikkelt zich minder goed als er een tekort is aan zink, jodium en ijzer.

Jodium

Jodium wordt toegevoegd aan brood en aan bepaalde soorten keukenzout. Van nature is het aanwezig in vis en een beetje in eieren. Om voldoende jodium binnen te krijgen is het belangrijk brood te eten. Dit is een van de redenen waarom ik geen voorstander ben van een koolhydraatarm dieet.

Jodium zorgt ook voor een goede functie van de schildklier. De schildklier zorgt voor een goede stofwisseling. Een een goede stofwisseling helpt je bij het afvallen.

IJzer

IJzer vind je in vlees, vis, granen, aardappelen, peulvruchten en bonen.

Zink

Zink komt voor in vlees, kaas, granen, brood, noten, garnalen en mosselen.

Vijf kleuren groente per dag

Mijn advies is om dagelijks tussen de 250 en 400 gram groenten te eten. Daarnaast adviseer ik je om 5 verschillende kleuren groente per dag te eten. Elke kleur groente levert een ander soort bioactieve stof. Bioactieve stoffen werken als antioxidant. Antioxidanten voorkomen directe schade aan de hersenen.

Zorg dus goed voor je hersenen

We willen allemaal dat onze hersenen ons niet in de steek laten. Zorg goed voor je hersenen door ze de juiste voedingsstoffen te geven.

Mijn missie is om jou stap voor stap te helpen naar een gezond gewicht. Ik wil dat je je prettig voelt en dat afvallen niet leidt tot frustraties en honger. Lijnen en jojoën is verleden tijd voor jou. Een blijvend gezond gewicht behaal je door ongezonde gewoontes blijvend te veranderen. Veranderen kost tijd. Er bestaan geen middeltjes en diëten waarbij je in 3 maanden tijd blijvend je streefgewicht behaalt. Als dat zo zou zijn, dan zou toch iedereen slank zijn?
Daarom heb ik het e-book “16 Tips om Blijvend Af te Vallen” geschreven. Dit e-book is een stappenplan om jou te helpen op je weg naar een blijvend gezond gewicht.

aangesloten bij de beroepsvereniging gewichtsconsulenten nederland BGN
ik ben aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland BGN. Mijn consulten worden vergoed uit de aanvullende verzekering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *