fbpx

Zijn bruine eieren gezonder dan witte eieren?

Het antwoord is simpel.

Nee, bruine eieren zijn niet gezonder dan witte eieren

Bouwstoffen

Witte en bruine eieren bevatten dezelfde gezonde bouwstoffen die je lichaam hard nodig heeft.

Smaakverschil

Er kan een smaakverschil in zitten. Maar dat heeft niets te maken met de kleur van het ei maar met het voer dat de kip krijgt. Het voer dat de kip krijgt bepaalt de kleur van het eigeel en de smaak van het ei.

Door speciaal voer krijgen de eieren een iets andere samenstelling. Die eieren zijn niet gezonder dan gewone eieren. Bekende voorbeelden zijn het:

  • Maisei (voer met mais)
  • Volkoren ei (voer met volkoren granen)
  • Zonnebloemei (voer met zonnebloempitten)
  • Viergranenei (voer met 4 granen)
  • Columbus-ei/Omega-3 ei (voer met oliën, rijk aan omega-3)

Schaaldikte

De schaaldikte van het ei is afhankelijk van de leeftijd van de kip. Een jongere kip legt eieren met een dikkere schaal. Dat geldt voor witte en bruine eieren.

Waarom hebben we dan witte en bruine eieren?

De kleur van het ei is afhankelijk van de kip. Een kip met witte oorlelletjes legt witte eieren. Een kip met rode oorlellen legt bruine eieren.

Waarom zijn bruine eieren duurder?

De kippen die bruine eieren leggen zijn vaak iets groter. Deze kippen eten meer dan de witte, kleinere kippen. Dat extra voer is doorberekend en daarom zijn bruine eieren vaak iets duurder.

Mensen kopen de duurdere, bruine eieren omdat ze denken dat bruine eieren biologische eieren of vrije uitloopeieren zijn. Met Pasen worden er meer witte eieren verkocht.

Biologische eieren en vrije uitloopeieren

Hoe weet je dan of je biologische eieren of vrije uitloopeieren koopt?

Op de eieren staat een stempel met getallen en letters, bijvoorbeeld: 2 NL 45146 01. Het getal, in dit geval de 2, geeft aan hoe de kip heeft geleefd.

0 = biologische ei

1 = vrije-uitloop ei

2 = scharrelei

3 = koloniehuisvesting. Dit was eerst het nummer voor kooi-ei, maar dat is sinds 2012 verboden.

NL staat voor Nederland. In Nederland worden bijna alleen eieren uit eigen land verkocht. De  getallen na NL verwijzen naar het bedrijf waar de eieren vandaan komen.

Informatie op de verpakking

Op de verpakking staat hoe groot het ei is: S, M, L of XL.

Ook staat de houdbaarheidsdatum, door middel van een THT-datum, op de verpakking. Het is wettelijk vastgelegd dat een vers ei 28 dagen na de legdatum houdbaar is. Na 28 dagen zijn ze niet ineens bedorven.

Hoe weet je of een ei bedorven is?

Leg het ei in een kom water

  • Als een ei op de bodem van de kom ligt, dan is het erg vers.
  • Als het ei rechtop op een kant staat maar nog steeds de bodem aanraakt, dan is het ei over zijn hoogtepunt heen maar kun je het nog steeds veilig opeten.
  • Als het ei drijft, maar ‘halverwege’ blijft hangen, dan is het geen vers ei. Dit hoeft niet te betekenen dat het ei bedorven is of dat het niet veilig is om op te eten. Test het ei door het open te breken en eraan te ruiken.
  • Als het ei helemaal bovenin drijft, kun je het beter weggooien

Hoeveel eieren mag je eten?

Het Voedingscentrum adviseert 2 tot 3 eieren per week. Vegetariërs eten 3 – 4 eieren per week eten, omdat zij geen eiwitten via vlees binnen krijgen.

Het Voedingscentrum adviseert een maximaal aantal eieren per week omdat de eidooier cholesterol bevat. Cholesterol verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.

Met mijn jaarprogramma “Hoe je Afvalt zonder Frustraties en Honger” coach ik je een jaar lang naar een gezond eetpatroon en een gezonde leefstijl. In kleine stappen werk jij aan een blijvend gezond gewicht. En ik ben er om je te helpen.

https://www.sylviavanwilligen.nl/product/hoe-je-blijvend-afvalt-zonder-honger-en-frustraties/

Mijn missie is om jou stap voor stap te helpen naar een gezond gewicht. Ik wil dat je je prettig voelt en dat afvallen geen frustraties en honger oplevert. Lijnen en jojoën is verleden tijd voor jou. Een blijvend gezond gewicht behaal je door ongezonde gewoontes blijvend veranderen. Veranderen kost tijd. Er bestaan geen middeltjes en diëten waarbij je in 3 maanden tijd blijvend je streefgewicht behaalt. Als dat zo zou zijn, dan zou toch iedereen slank zijn? Daarom coach ik jou met mijn jaarprogramma “Hoe je Blijvend Afvalt zonder Frustraties en Honger” van 49 euro minimaal een jaar naar een gezond gewicht.

sylvia-van-willigen-gewichtsconsulente

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: