fbpx

Hoeveel eetmomenten per dag

Hoeveel eetmomenten per dag zijn nodig om af te vallen?

Hoeveel eetmomenten plan je per dag in als je af wilt vallen? Tijdens de opleiding Gewichtsconsulent leerde ik dat je 6 eetmomenten per dag in moet plannen als je af wilt vallen. Ook in mijn groepsbijeenkomsten en workshops hoor ik mensen zeggen: “Je moet 6 keer per dag eten. Dat houdt je stofwisseling op gang.”

Is het waar dat je 6 eetmomenten per dag nodig hebt?

Een simpel “ja” of “nee” als antwoord op deze vraag is naar mijn idee niet voldoende. Het ligt ingewikkelder dan dat. Ik geef ook niet een standaard advies van “6 keer per dag eten” of “3 keer per dag eten”. Ik vind het belangrijk om eerst naar mijn cliënt te kijken. Wat is zijn of haar huidige gewoonte. Waarom kiest mijn cliënt voor het aantal eetmomenten per dag.

Zijn 6 eetmomenten echt noodzakelijk?

Je lichaam heeft geen tussendoortjes nodig. Drie keer per dag een volwaardige, gezonde maaltijd eten is voldoende om je lichaam goed te laten functioneren. Wil je een tussendoortje omdat je zwaar werk hebt of gewoon omdat je trek hebt

                  neem een gezond tussendoortje

Gezonde tussendoortjes

Voorbeelden van gezonde tussendoortjes vind je op de site van het Voedingscentrum.

BGN-nascholing “De fysiologie van koolhydraten”

Op 12 september 2017 heb ik de BGN-nascholing “De fysiologie van Koolhydraten, hoe complex is het eigenlijk” bijgewoond. Dr. Peter J. Voshol, Integrative Physiologist sloot de lezing af met de conclusie:

Koolhydraatbeperking en mindere eetfrequentie is veilig en leidt tot een gezondere energiebalans en metabolisme in een gezond en ziek lichaam.

Koolhydraten

Koolhydraten worden in de mond en in de dunne darm afgebroken. Koolhydraten komen daarna als glucose (=druivensuiker) in je bloed. Daardoor stijgt na een maaltijd de bloedsuikerspiegel. Het lichaam merkt dat de bloedsuikerspiegel stijgt en zorgt ervoor dat er insuline afgegeven wordt.

Insuline

Insuline werkt als een sleutel. Insuline zorgt ervoor dat glucose vervoerd wordt naar de cellen (spiercellen, hersencellen) en dat de cellen opengaan. In de cellen kan de glucose verbrand worden tot energie. De bloedsuikerspiegel zakt weer.

Glucose die niet direct nodig is, wordt opgeslagen als reservevoorraad in de lever, in de spieren en als vet. In de lever kan 100 gram glycogeen worden opgeslagen. Het lichaam slaat 400 gram glycogeen in de spieren op. Het restant wordt opgeslagen als vet.

Eet je meer dan dat je lichaam nodig heeft, dan slaat het lichaam de energie die het niet nodig heeft op als vet. Meerdere eetmomenten per dag leidt snel tot “meer eten dan dat je nodig hebt”, wat weer leidt tot meer vetopslag.

Zolang er insuline in je bloed zit, verbrandt je lichaam geen vet. Je lichaam hoeft geen energie te halen uit je vetvoorraad, want er zit genoeg energie in je bloed. Eet je dus veel en vaak suikerrijke producten, dan zal je lichaam geen vet gaan verbranden.

Twee uur na de maaltijd

Volgens Internist Frank Visseren heeft je lichaam na een maaltijd twee uur nodig om koolhydraten te halen uit het voedsel. Na die twee uur na de maaltijd gaat je lichaam over op vetverbranding.
Bron: Gezondheidsnet.nl

Dat merk je aan je lichaam. Je krijgt trek in iets te eten. En dan eet je een tussendoortje. Wil je vet verbranden, laat het tussendoortje dan staan. Neem je wel een tussendoortje, dan zal je lichaam niet overgaan tot vetverbranding. Sterker nog, misschien krijg je er wat vet bij.

De externe eter

De externe eter, de eter die wil eten zodra hij of zij eten ziet of ruikt, zal dol zijn op tussendoortjes. Een koekje bij de koffie of thee, borrelnootjes tijdens het t.v. kijken, een gebakje als een collega jarig is. De externe eter eet vaak meer dan 3 keer op een dag. De eerste stappen die de externe eter kan zetten is structuur in zijn eetpatroon aanbrengen en kiezen voor gezonde tussendoortjes.

7.00 uur kwark met fruit
10.00 uur fruit
13.00 uur gezonde lunch met groente
15.00 uur volkoren cracker met smeerkaas
18.00 uur gezonde avondmaaltijd
20.00 uur een handje (25 gram) ongezouten walnoten

De volgende stap is om het tussendoortje steeds vroeger te nemen. De appel neem je dan om half 10, daarna om 9 uur enzovoort. Totdat de appel bij het ontbijt van 7 uur gegeten wordt en het tussendoortje uit het dagmenu verdwijnt.

Deze veranderingen in je eetpatroon zijn ontzettend moeilijk. Zet kleine stapjes om grote resultaten te bereiken. Gun jezelf de tijd om je eetpatroon aan te passen. Alleen dan zul je het volhouden.

https://www.sylviavanwilligen.nl/product/afvallen-zonder-dieet/

Verleidingen weerstaan

Door de tussendoortjes uit je dagmenu te schrappen zul je jezelf trainen in “verleidingen weerstaan”. Overal kom je lekkere tussendoortjes tegen: in de supermarkt, op het station, bij de benzinepomp, op scholen, in het ziekenhuis. Je wordt goed in iets dat je vaak doet. Dat geldt ook voor “verleidingen weerstaan”. Hoe vaker je verleidingen weerstaat, hoe makkelijker het wordt.

je wordt goed in iets dat je vaak doet

Wil jij ook minder vetopslag?

Verminder dan je eetmomenten per dag. Geef je lichaam de rust om je maaltijden te verteren.  Zorg dat de 3 hoofdmaaltijden voldoende voedingsstoffen bevatten. Eet maaltijden die goed verzadigen, want je wilt geen honger hebben tussen de maaltijden door.

Mijn missie is om jou stap voor stap te helpen naar een gezond gewicht. Ik wil dat je je prettig voelt en dat afvallen niet leidt tot frustraties en honger. Lijnen en jojoën is verleden tijd voor jou. Een blijvend gezond gewicht behaal je door ongezonde gewoontes blijvend te veranderen. Veranderen kost tijd. Er bestaan geen middeltjes en diëten waarbij je in 3 maanden tijd blijvend je streefgewicht behaalt. Als dat zo zou zijn, dan zou toch iedereen slank zijn? Daarom coach ik jou met mijn jaarprogramma “Hoe je Blijvend Afvalt zonder Frustraties en Honger” van 17 euro minimaal een jaar naar een gezond gewicht.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: