Wat is de stofwisseling

Wat is stofwisseling?

Bij de stofwisseling of metabolisme worden voedingsstoffen omgevormd tot andere stoffen. In de lichaamscellen vindt een reactie plaats waarbij de energie uit voedsel vrijkomt. Die energie drukken wij uit in kilocalorieën.

De energie komt vrij via een verbrandingsproces. Voor een verbrandingsproces is naast voedingsstoffen (vetten, eiwitten en koolhydraten) ook zuurstof nodig. Via de longen ademen we zuurstof in, de longen geven de zuurstof aan het bloed. Het bloed vervoert de zuurstof naar de lichaamscellen, zoals spieren en hersenen.

Bij de verbranding komt energie vrij die nodig is voor de vitale functies van het lichaam, zoals je hartslag, je ademhaling en je temperatuur. Ook heb je de energie nodig voor de dagelijkse activiteiten, lopen en alle andere bewegingen.

Hoe meet ik jouw stofwisseling

Met een professionele computer, die in de medische wereld gebruikt wordt, meet ik jouw ruststofwisseling. Je ademt een kwartiertje door een kapje. De computer meet de zuurstof die je inademt en de kooldioxide die je uitademt. In die tussentijd vindt de verbranding plaats.

De computer berekent hoeveel kilocalorieën jouw lichaam nodig heeft voor de vitale functies, zoals ademhalen, je lichaam op temperatuur houden, je hartslag enzovoort.

Dagelijkse activiteiten

Daarna berekent de computer hoeveel kilocalorieën jij nodig hebt voor jouw dagelijkse activiteiten. Iemand die zittend werk heeft, heeft minder energie nodig dan iemand die zwaar lichamelijke arbeid verricht.

Energiebalans

Op gewicht blijven

Om op gewicht te blijven moet je net zoveel energie binnenkrijgen (eten) als verbranden (bewegen). 

Afvallen

Als je af wilt vallen, dan wil je je vetreserves aanspreken en eet je minder dan dat je verbrandt. Als je minder voeding binnenkrijgt, dan zal je lichaam de energie halen uit haar voorraad (vet).

energiebalans

Aankomen

Als je aan wilt komen, dan zul je meer moeten eten dan dat je lichaam verbrandt.

Mijn missie is om jou stap voor stap te helpen naar een gezond gewicht. Ik wil dat je je prettig voelt en dat afvallen niet leidt tot frustraties en honger. Lijnen en jojoën is verleden tijd voor jou. Een blijvend gezond gewicht behaal je door ongezonde gewoontes blijvend te veranderen. Veranderen kost tijd. Er bestaan geen middeltjes en diëten waarbij je in 3 maanden tijd blijvend je streefgewicht behaalt. Als dat zo zou zijn, dan zou toch iedereen slank zijn? Daarom coach ik jou met mijn jaarprogramma “Hoe je Blijvend Afvalt zonder Frustraties en Honger” van 49 euro minimaal een jaar naar een gezond gewicht.

sylvia-van-willigen-gewichtsconsulente

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *