fbpx
sportdranken

Wanneer heb je een sportdrank nodig?

Ons lichaam heeft dagelijkse voldoende vocht nodig. Tijdens en/of na het sporten hebben we extra vocht nodig. Wanneer is het nodig om een van de vele soorten sportdranken te gebruiken?

Het belang van vocht

Voldoende vocht is altijd belangrijk voor het lichaam. Want 75% van de vetvrije massa van ons lichaam bestaat uit water. Een goede vochtbalans is belangrijk om

 • de bloeddruk op peil te houden
 • het lichaam op temperatuur te houden
 • gifstoffen af te voeren

Vochtbalans

Als je net zoveel vocht binnenkrijgt dan dat je verliest, dan is de vochtbalans in het lichaam in evenwicht. Bij te weinig vocht in je lichaam, een negatieve vochtbalans, ontstaat het dorstgevoel. Negeer het dorstgevoel niet.

Dorst

Bij een vochtverlies van 2% van het lichaamsgewicht krijgen de hersenen een prikkel waardoor het dorstgevoel optreedt. Het gevolg van vochttekort is prestatieverlies, je krijgt kramp in je spieren en je kunt zelfs in coma raken. Bij een verlies van meer dan 10% lichaamsvocht overlijd je.

Vochttekort ontstaat door

 • zweetverlies tijdens een lichamelijke inspanning
 • diarree
 • hoge temperaturen met een hoge luchtvochtigheid
 • weinig drinken

Hoeveel vocht heb je nodig?

We verliezen dagelijks ongeveer 3000 ml vocht:

 • 1400 ml via de urine
 • 650 ml door transpiratie
 • 320 ml via de uitgeademde lucht
 • 100 ml via de ontlasting
 • 530 ml via de huid

We krijgen dagelijks

 • 400 ml vocht door waterproductie via processen in ons lichaam
 • 1000 ml binnen door het water in onze voeding

Dan moeten we nog ongeveer 1600 ml vocht binnenkrijgen om een goede vochtbalans te creëren.

Sporters

Sporters hebben tijdens de inspanning extra vocht nodig. Door de inspanningen zweet de atleet aanzienlijk meer dan normaal.

Het maag-darmkanaal kan 1 liter vocht per uur opnemen. Daarom moeten sporters elk half uur een halve liter vocht drinken.

Het nut van sportdranken

Er bestaan verschillende soorten sportdranken:

 • hypotone sportdranken
 • hypertone sportdranken
 • isotone sportdranken
 • energiegels

Hypotone sportdranken

De hypotone sportdranken bevatten weinig koolhydraten. Het aantal koolhydraten in een hypotone sportdrank is minder dan 5 gram per 100 ml product. Het voordeel van een hypotone sportdrank is dat het vocht wordt snel aangevuld in het lichaam. 

Hypertone sportdranken

De meeste hypertone sportdranken, energiedranken, bevatten 9 tot 15 gram koolhydraten per 100 ml.

Het voordeel van energiedranken is dat in korte tijd de koolhydraten aangevuld kunnen worden.

Het nadeel is dat het lang duurt voordat het vocht opgenomen wordt in het lichaam. Ook geeft een hypertone sportdrank een klotsend gevoel en kan het tijdens het sporten maag- en darmklachten geven. Drink naast een energiedrank daarom altijd voldoende water.

Een hypertone sportdrank kies je wanneer je een marathon loopt bij niet te warm weer. Dan verlies je minder vocht omdat je minder zweet. Het accent ligt op het aanvullen van de koolhydraten om een goede prestatie neer te zetten. Houd er wel rekening mee dat een lichaam niet meer dan 60 gram koolhydraten per uur kan opnemen.

Isotone sportdrank

De isotone sportdranken, de dorstlessers, bevatten 6 tot 8 gram koolhydraten per 100 ml. Ook is aan dorstlessers extra natrium toegevoegd. Het vocht, de koolhydraten en de zouten in dorstlessers worden door het lichaam snel opgenomen.

Isotone sportdranken zijn bedoeld voor sporters die tijdens het sporten zowel koolhydraten als vocht wilt aanvullen.

Je kunt zelf een isotone sportdrank maken door appelsap met 11% koolhydraten te verdunnen met water tot 6% koolhydraten per 100 ml product. Je verdunt de appelsap dus met bijna de helft met water. Daarna voeg je eventueel een mespuntje zout toe om het natriumgehalte te verhogen.

Bloesemtocht wandelen

Op 13 april 2019 liepen wij de Bloesemtocht. Die dag hebben we meer dan 20 kilometer gewandeld. Op de route verkocht men AA-Drink High Energy. Een hypertone sportdrank met veel koolhydraten, dus ook veel kilocalorieën. Als je lange afstanden wandelt is het niet nodig om sportdranken te drinken. Tijdens een wandeling hoef je je koolhydraten niet aan te vullen. Als je wandelt verbrand je meer vet dan koolhydraten. Daarom is water drinken tijdens een wandeling voldoende.

https://www.sylviavanwilligen.nl/product/afvallen-zonder-dieet/

Mijn missie is om jou stap voor stap te helpen naar een gezond gewicht. Ik wil dat je je prettig voelt en dat afvallen niet leidt tot frustraties en honger. Lijnen en jojoën is verleden tijd voor jou. Een blijvend gezond gewicht behaal je door ongezonde gewoontes blijvend te veranderen. Veranderen kost tijd. Er bestaan geen middeltjes en diëten waarbij je in 3 maanden tijd blijvend je streefgewicht behaalt. Als dat zo zou zijn, dan zou toch iedereen slank zijn?
Daarom heb ik het e-book “16 Tips om Blijvend Af te Vallen” geschreven. Dit e-book is een stappenplan om jou te helpen op je weg naar een blijvend gezond gewicht.

sylvia-van-willigen

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: