Eten weggooien is toch zonde?

kliko-eten-weggooien-zonde

Ben jij opgegroeid met de stelling dat eten weggooien zonde is? Dat restjes eten in de kliko gooien verspilling is? Eet jij daarom altijd je bord leeg? Schraap jij om deze reden altijd de pannen leeg?

Als je teveel eten kookt en jij eet alles op, dan gebruik jij jezelf als kliko. Omdat je het zonde vindt om overgebleven voedsel weg te gooien.

Gooi jij eten weg of gebruik jij jezelf als kliko?

Veel mensen leren van kinds af aan dat je je bord leeg moet eten. En je mag geen eten weggooien, want dat is zonde. Dat hebben jouw ouders van je opa en oma geleerd en jouw ouders geven jou hetzelfde standpunt mee.

Of we krijgen eten als cadeautje. Denk aan de chocoladeletters en boterstaven met Sinterklaas. Het is natuurlijk onbeleefd om deze cadeautjes rechtstreeks in de kliko te gooien.

Dus eten we alles op. Honger of geen honger… we eten ons bord leeg, we eten de pannen leeg, we eten de chocolade op die we gekregen hebben. We gebruiken ons lichaam als kliko.

Is dit een van jouw knelpunten bij het afvallen? Je kunt hier iets aan doen.

Wanneer is er sprake van verspilling?

Op het moment dat je te veel eten kookt, is er sprake van verspilling. We kunnen nog een stap teruggaan…. op het moment dat je te veel eten koopt, is er sprake van verspilling.

Als je verspilling tegen wilt gaat, zorg dan dat je niet te veel voedsel koopt en kookt. Dan hoef je ook geen eten weg te gooien.

Als er te veel eten is, hebben we twee opties:

Optie 1: We gooien het in de kliko

In het kader van voedselverspilling, is dit niet de meest charmante oplossing. Toch adviseer ik deze optie als het gaat om ongezonde producten.

Voorbeeld 1: Jij hebt met jezelf afgesproken dat je eens in de twee weken op zaterdagavond een klein zakje chips mag eten. Als jouw favoriete chips niet in een kleine verpakking te koop is, ben je genoodzaakt om een grote verpakking te kopen.

Tip: Doe 25 gram chips in een bakje. Geef de rest METEEN weg! Als er niemand is om de chips aan weg te geven, gooi dan de zak chips leeg in de kliko. Je wilt afvallen, je wilt beter voor jezelf zorgen. Waarom zou je de hele zak chips opeten?

eten-weggooien-is-zonde
geef of gooi ongezonde producten zonder schuldgevoel weg. ze helpen je niet bij het afvallen.

Voorbeeld 2: Je krijgt van je moeder een zak paaseitjes, terwijl ze weet dat je jezelf een nieuw voedingspatroon aanleert.

Tip:

  • geef de paaseitjes terug aan je moeder
  • geef de paaseitjes onmiddellijk aan iemand anders
  • geef de paaseitjes aan de Voedselbank
  • gooi de paaseitjes in de kliko als niemand ze wil hebben

Optie 2 Maak alle restjes op

Leer creatief omgaan met restjes. Maak van overgebleven producten een soep of een salade. Vries restjes en kliekjes in en eet ze later op.
Op de site van het Voedingscentrum vind je zeven tips voor restjes.

(lees verder onder de afbeelding)

Je bent geen kliko

Alles opeten en je lichaam als kliko gebruiken is zeker géén optie. Deze optie past niet in jouw nieuwe levenswijze. 
Eet niet alles op, omdat je het zonde vindt om voedsel weg te gooien.
Wees creatief, ga op een bewuste manier met voedsel en restjes om en zorg goed voor jezelf. Op deze manier krijg je minder kilocalorieën binnen en is het makkelijker om af te vallen en je gezonde gewicht te behouden.

Nog meer tips om af te vallen én op gewicht te blijven vind je in mijn gratis e-book.

e-book-afvallen-eten-weggooien
gratis e-book “16 Tips om Blijvend Af te Vallen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *