Intermittent Fasting

intermittent-fasting

Intermittent Fasting

Tijdens mijn opleiding “Gewichtsconsulent” heb ik geleerd dat mensen zes keer op een dag moeten eten om een gezond gewicht te behalen of te behouden. Gewichtsconsulenten in opleiding leren voedingsschema’s te maken op basis van 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag. Maar op internet lees je steeds meer over het onderwerp Intermittent Fasting (IF).

Intermittent Fasting trekt de aandacht van mensen. Mensen lezen de goede resultaten die andere mensen met Intermittent Fasting bereiken. Mensen worden nieuwsgierig naar IF. Logisch! Daarom stellen ze mij regelmatig de vraag:

“Hoe sta jij tegenover Intermittent Fasting?”

Wat is Intermittent Fasting?

Letterlijk betekent het “afwisselend vasten”. Vasten houdt in dat je een bepaalde tijd niet eet.

Vasten is niets nieuws. De Katholieken vasten na carnaval. Moslims vasten tijdens de Ramadan elke dag van zonsopgang tot zonsondergang.

Soorten Intermittent Fasting

We kennen verschillende vormen van Intermittent Fasting. Ik noem er drie.

Intermittent Fasting 16/8

De meest gebruikelijke methode van de Intermittent Fasting die ik mijn omgeving hoor is 16/8. Dat wil zeggen dat je binnen 24 uur 16 uur niet eet en 8 uur wel eet. In de 8 uur die je mag eten, eet je de kilocalorieën die je lichaam nodig heeft.

Intermittent Fasting 5/2

Vast twee keer per week voor een periode van 24 uur.

UpDayDownDay

De ene dag eet je je normale kilocalorieën, bijvoorbeeld 2000. De andere dag eet je 20% van je energiebehoefte, dus 400 kilocalorieën.

Wat vind ik van afwisselend vasten?

Ik raad sowieso elk “tijdelijk dieet” af als je blijvend af wilt vallen. Tijdelijke diëten helpen je niet om een blijvend, gezond te behalen en te behouden.

Als je blijvend af wilt vallen, moet je blijvend iets veranderen.

Zie jij IF als een tijdelijk dieet? Dan verzeker ik je dat ook dit dieet niet de resultaten gaat brengen waar jij zo naar op zoek bent.

Maar….

Ik denk dat het goed is om ons lichaam rust te geven. En dan bedoel ik niet dat we op de bank moeten gaan zitten met een zak chips.

We leven in een maatschappij waarin geen tekort aan voeding bestaat. Voeding vinden we overal om ons heen en we kunnen heel de dag eten.

(lees verder onder de afbeelding)

Als we heel de dag eten, is ook ons lichaam heel de dag aan het werk. De maag kneedt het voedsel fijn, de alvleesklier zorgt door afgifte van het hormoon insuline dat de suikerspiegel in het bloed op peil blijft, de lever zorgt voor de productie van gal en de darmen verteren de voedingsstoffen.

Wat gebeurt er in je lichaam na een maaltijd?

Na het eten komt de glucose (suiker) uit je voeding in je bloedbaan. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel. De alvleesklier maakt het hormoon insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat dat de cellen in ons lichaam, zoals hersencellen en spiercellen, opengaan. De geopende cellen kunnen de energie uit ons voedsel opnemen. Er gaat glucose uit het bloed naar de cellen, dus de bloedsuikerspiegel daalt.

Bloedsuikerspiegel

Een deel van de suiker blijft in ons bloed om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Suiker is de belangrijkste energiebron voor je hersenen. Als je bloedsuikerspiegel te laag is, schreeuwen je hersenen om suiker. Je voelt je licht in je hoofd, je gaat trillen en je krijg een enorme behoefte aan snelle suikers. Je grijpt gegarandeerd naar een zak drop of een rol koekjes.

Voorraad energie

Je lichaam slaat een deel van de suikers op in je lever en spieren.

We hebben in ons lichaam altijd een voorraad energie:

  1. In het bloed zit 5 gram glucose (bloedglucose)
  2. De lever kan 75 – 100 gram opslaan (leverglycogeen)
  3. In de spieren is 300 – 400 gram opgeslagen (spierglycogeen)

Eet je veel suiker?

Als je bloed, lever en spieren voldoende reserves hebben, dan wordt het restant opgeslagen als vetreserves. Deze reserves zie je voornamelijk terug op je buik.

Onze vroegere eetgewoontes

In de oertijd aten we niet zoveel en niet zo vaak als we nu doen. We hadden geen koelkast waar we onbeperkt eten uit konden halen. We hadden geen voorraadkast waar we te pas en te onpas in konden duiken voor een reep chocolade.

We moesten actief op zoek naar voedsel. De alvleesklier is gebouwd om na het eten aan het werk te gaan om daarna weer een aantal uren rust te krijgen. Die rust ontbreekt vaak in ons dagelijks leven.

Wat vind ik van Intermittent Fasting?

Terugkomend op de vraag: Wat vind ik van IF? Als we Intermittent Fasting toepassen zoals de letterlijke vertaling luidt: afwisseling vasten in de vorm van 16/8 of 14/10, vind ik het een goed idee. Ik ben er een voorstander van om je organen de rust te geven die ze nodig hebben.

Ik vind het GEEN goed idee om IF te gebruiken als dieet. Simpelweg, omdat tijdelijke acties geen blijvende resultaten leveren.

Tijdelijke acties leveren tijdelijke resultaten

Ik vind het nog belangrijker om te luisteren naar je lichaam.

afvallen door intermittent fasting

Intermittent Fasting en afvallen

Afvallen betekent meer energie (kilocalorieën) verbranden dan dat je eet.

Als ik af wil vallen, heeft mijn lichaam aan 1500 kilocalorieën per dag voldoende. Met 1500 kilocalorieën per dag aan gezonde voeding voed ik mijn lichaam voldoende. En mijn lichaam spreekt mijn vetreserves aan, dat leidt tot een lager gewicht.

Ik ben van mening dat mijn lichaam mij niet afstraft als ik niet op de tijden eet, die de boeken voorschrijven. Ik eet wanneer ik honger heb. Ik volg hiermee geen dieet dat IF heet. Ik luister naar mijn lichaam.

Ontbijten

Heel de week kan ik mijn eerste maaltijd (het ontbijt) later op de ochtend nuttigen.

Behalve op dinsdag. Op dinsdag heb ik honger. Meteen nadat ik opgestaan ben.

Hoe komt dat?

Omdat ik op maandagavond 2 uur spinningles geef. In die 2 uur verbruikt mijn lichaam ongeveer 600 kilocalorieën. Op dinsdagmorgen geeft mijn lichaam een seintje dat het voedsel nodig heeft. En dan nuttig ik een gezond ontbijt. De andere dagen eet ik mijn ontbijt op een later moment.

Mijn eetmomenten

Ik eet 1500 kilocalorieën per dag verdeeld over 4 eetmoment. Ik eet rond half elf een klein ontbijt, rond 13.00 uur eet ik mijn lunch, rond 15.30 uur een tussendoortje en rond 18.30 mijn avondeten. Ik heb geen last van snaaimomenten, ik heb geen honger, ik voel me goed en ik val af.

Is dit IF? Ja en nee. Ja, want ik “vast” van 18.30 uur tot 10.30 uur. Nee, want ik houd me niet aan de tijden die het dieet IF voorschrijft. Als ik eerder op de ochtend honger krijg, dan eet ik mijn ontbijt.

Doordat deze manier van eten in mijn dagelijkse ritme past, hoef ik “geen dieet vol te houden”.

Werkt dit bij iedereen zo?

Nee. Neem bijvoorbeeld manlief Marthijn. Zijn dag begint om 4.30 uur. Hij heeft eerder trek in eten dan ik. Hij maakt langere werkdagen. Hij krijgt elke drie uur trek in eten en neemt dan ook iets te eten. Als hij dat niet doet, zou hij gaan snaaien. Wel heeft hij elke dag ongeveer 10 uur achter elkaar dat hij niet eet.

Mijn advies

Mijn advies is: probeer je organen voldoende rust te geven. Eet volgens een ritme dat bij je past, eet gezond en geniet af en toe van iets lekkers. Leg je niet vast aan diëten en regels die niet bij je passen en die je uiteindelijk niets opleveren.

Hoeveel eetmomenten heb jij op een dag?

  • Hoeveel eetmomenten heb jij op een dag
  • Hoeveel uur zit er tussen jouw laatste eetmoment en eerste moment.
  • Hoeveel uur kun jij niet-eten zonder dat je een dip krijgt, gaat trillen of snaaien
  • Heb je veel buikvet
  • Ben je vaak moe

Heb jij veel last van after-lunch-dips, after-diner-dips, ga je trillen, voel je je naar of heb je veel snaaibuien? Heb je buikvet en voel je je vaak moe? Dan is het misschien verstandig om je koolhydraatinname te verminderen.

Heb je hulp nodig? Houd dan een week een voedingsdagboek bij. Samen kijken we hoe we jouw eetpatroon kunnen verbeteren.

Mijn missie is om jou stap voor stap te helpen naar een gezond gewicht. Ik wil dat je je prettig voelt en dat afvallen niet leidt tot frustraties en honger. Lijnen en jojoën is verleden tijd voor jou. Een blijvend gezond gewicht behaal je door ongezonde gewoontes blijvend te veranderen. Veranderen kost tijd. Er bestaan geen middeltjes en diëten waarbij je in 3 maanden tijd blijvend je streefgewicht behaalt. Als dat zo zou zijn, dan zou toch iedereen slank zijn?
Daarom heb ik het e-book “16 Tips om Blijvend Af te Vallen” geschreven. Dit e-book is een stappenplan om jou te helpen op je weg naar een blijvend gezond gewicht.

gewichtsconsulent-bgn
ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging gewichtsconsulenten nederland. mijn begeleiding wordt door veel zorgverzekeraars vergoed uit de aanvullende verzekering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *